Låt den rätte komma in!Ikväll blir det bio med min snutt, och då ska vi se den nya svenska vampyrfilmen "Låt den rätte komma in"!
Här är en recension om filmen!Släpp in skräcken

John Ajvide Lindqvists bok har filmatiseras av regissören Tomas Alfredsson som bland annat gjort hyllade Fyra nyanser av brunt med Killinggänget.

Året är 1981 och snön faller från den mörka himlen i Stockholmsförorten Blackeberg. Där ute i den bitande kylan finns någon som törstar efter mer än blåbärssoppa.

Vampyrfilmer lockar oftast en smal publik, men just den här filmen har förutsättningar för en bredare publik. Det förtjänar den definitivt. Låt den rätte komma in bjuder nämligen på en smart utveckling av vampyrlegenden med betoning på romantik och det här med att bli vuxen. Men det sparas tack och lov inte in på blod och läskigheter.

Oskar är en 12-årig osäker kille som mobbas i skolan. Han försöker samla mod för en hämnd på sina sadistiska plågoandar. En dag möter han en flicka på gården utanför huset där han bor. Hon luktar konstigt och har knappt några kläder på sig trots att det är djupsnö och kyligt. Vänskap uppstår, men snart ska allt vändas till en kamp på liv och död.

Den lite underfundiga och mycket underhållande humorn från boken når inte alltid riktigt fram i filmversionen men det är den enda mindre detaljen att invända mot. Allt annat med den här starka filmen är fullständigt lysande. Det är snyggt, skrämmande på sina ställen och det är en romans på blodigt allvar som griper tag i en. Lina Leanderson är dessutom magnifik i rollen som Eli.

Det har fullkomligt regnat priser över Låt den rätte komma in. I skrivande stund är det minst 13 priser. Filmen går dessutom upp på bio runt om i USA samma dag som den får biopremiär i Sverige. Där har den hyllats av filmkritiker och fans av vampyrgenren. En amerikansk remake planeras (som gissningsvis kommer suga).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0