Tröstmaten som inte gör dig tjock!Tröstmaten som inte gör dig tjock


Chokladglass, bakverk, chips... Det tycks vara fettrik och kaloristinn mat som lockar mest när vi äter för att belöna oss själva eller må lite extra bra.

Men i längden ger en överkonsumtion av våra älsklings-belöningar motsatt effekt. Så vad är bäst att ta till när man bara måste?

Dietisten Josefine Jonasson säger att allt handlar om i vilken mängd man okynnesäter.

- Det blir lätt att man äter en hel påse micropopcorn för att man tänker att det är nyttigare än chips. Det är det också, men jämfört med ingenting blir det ganska mycket kalorier.

Hon tycker ändå att man ska äta det man är sugen på. Vill du ha choklad - ta en liten bit.

- Om man inte äter det man är sugen på tar man gärna en massa annat och så slutar det ofta med att man ändå tar den där chokladen till sist.

Här tipsar Josefine om tröstmaten som får dig att må bra på riktigt - i både kropp och själ.

Exotisk fruktsallad med en klick kesella.

- Frukt tillfredsställer sötsuget samtidigt som det ger vitaminer, mineraler och fibrer. Det är ofta det där plockandet man är ute efter när man är sugen. Skär därför gärna frukten, även om du bara ska ta ett äpple.

Yoghurtdip och grönsaker

- Köp en påse med dipmix. Med yoghurt och grönsaker blir dippandet mycket nyttigare än med chips och dip gjord på gräddfil.

Lite nötter

- Nötter är nyttigt men innehåller mycket kalorier. Ta inte fram en hel påse utan ät 10-12 stycken.

Rostade, saltade sojabönor eller kikärtor

- Ett kalorisnålare alternativ till nötterna. De innehåller en hel del protein och mättar lite, vilket gör att suget minskar även om man inte äter av hunger. De ger också det eftertraktade plockandet.

Salta pinnar eller popcorn

- Nyttigare än chips, absolut. Tänk emellertid på vilken mängd du äter. Att äta en hel påse popcorn är ungefär som att äta tre smörgåsar


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0