Wobblers syndrom!

Fick ett tips av Tea igår ang Simbas ev "sjukdom", och googlade på det!

"Wobblersyndrom

Med syndrom menas en sjukdom med flera olika symtomgrupper som tillsammans bildar ett typiskt sjukdomskomplex. Wobblersyndromet har fått sitt namn efter ett av de ingående symtomen (eng. wobble, vackla eller vingla). Cervikal instabilitet, alternativt cervikal spondylos eller cervikal kotmissbildning är synonyma begrepp. Hundar med wobblersyndrom kan vara nästan symtomfria i vila eller visa tecken på nedsatt känsel, rörlighet och koordination i bakbenen. Halsböjning kan vara smärtsam och hastig bakåtböjning av halsen kan leda till att hunden faller ihop eller börjar röra sig med vaggande och vacklande rörelser varefter en successiv återhämtning sker. De flesta fallen av wobblersyndrom i Sverige ses hos grand danois, dobermann och borzoi. Enstaka fall har förekommit hos saluki och labrador retriever. I USA har sjukdomen även förekommit hos bullmastiff.

Diagnosen ställs på röntgenbilder där man ofta, efter injektion av kontrastmedel i kotkanalen, påvisar olika tecken på instabilitet mellan kotorna och/eller förtjockning av ligament i halskotpelaren, vanligen från fjärde halskotan och bakåt. I upp emot 70 proc. av fallen är mer än en av lederna i halsen instabil. Hanhundar drabbas oftare än tikar. Olika operationsmetoder finns, dels med stabilisering av leden och dels laminektomi; partiellt avlägsnande av kotbågen för att avlasta trycket på ryggmärgen.

En familjär förekomst har påvisats hos borzoi och en recessiv arvsgång har föreslagits. För dobermann har en familjär förekomst bevisats. Vid röntgenundersökning visade sig 13 av 28 släktingar till två sjuka hundar ha tecken på instabilitet i halsryggen.

Eliminering av anlag för wobblersyndrom är inte enkel. Hundar som fått diagnosen bör inte användas i avel och med tanke på den höga frekvensen av latent sjukdom hos symtomfria släktingar bör syskon och föräldrar användas sparsamt och först efter att de konstaterats symtomfria vid både klinisk undersökning och eventuellt även vid röntgen."

Kommentarer
Postat av: Maria

Morning gumman! Å vilka fina bilder, va kul att se hur Tea bor med.. :-) Och ja Frida ser ju hur cool ut som helst där hon sitter. Hoppas du får en bra dag, hörs vi inte under dagen så även en mysig kväll! Kramis!

2010-04-26 @ 10:17:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0